NL   FR

Als u een hartpatiënt bent...
pas op voor diabetes!

Wat zijn hart- en vaatziekten?

“Hart- en vaatziekten” is een algemene term voor alle ziekten van het hart en de bloedvaten. Als u een hart- en vaatziekten heeft, loopt u het risico een ernstige cardiovasculaire gebeurtenis te ontwikkelen, zoals een hartaanval of beroerte.

Waarom is kennis over diabetes belangrijk voor u?

De prevalentie van diabetes bij cardiovasculaire patiënten is significant. Bovendien is diabetes vaak asymptomatisch en niet gediagnosticeerd… Veel cardiovasculaire patiënten hebben zonder het te merken diabetes ...

Lees meer ...

Maar wat is suikerziekte? Diabetici maken onvoldoende insuline aan of hun lichaam kan er niet goed gebruik van maken. Insuline is een hormoon dat bepaalt hoeveel glucose (suiker) in uw bloed zit. Het fungeert als een signaal voor cellen om de glucose te absorberen en te gebruiken als brandstof voor energie. Bij mensen met diabetes type 2 is er een probleem met de opname van insuline in de cellen. Dit staat bekend als insulineresistentie en leidt ertoe dat ze te veel glucose in hun bloed hebben. Uw arts zal u vertellen of u risico loopt op diabetes type 2, waardoor u een risico loopt op hart- en vaatziekten, waaronder een hartaanval of beroerte.

Je zou diabetes kunnen hebben. In België weet 1 op 3 personen met diabetes niet dat ze diabetes hebben. Een langdurig hoog glucosegehalte in uw bloedbaan kan uw bloedvaten (de bloedvaten die bloed naar uw organen vervoeren) beschadigen en uw risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Je zou pre-diabetisch kunnen zijn. 1 op 20 Belgen is pre-diabetisch. Als uit uw testresultaten blijkt dat u geen diabetes heeft, kan uw arts zeggen dat u pre-diabetes heeft. Dat betekent dat als u sommige van uw gewoonten nu niet verandert, u een hoger risico loopt om diabetes te ontwikkelen en uw gezondheid op lange termijn te schaden. Door enkele wijzigingen aan te brengen, kan dat risico drastisch worden verminderd.

De kans om te overlijden of een nieuwe cardiovasculaire gebeurtenis te krijgen neemt exponentieel toe als je niet alleen een infarct hebt gehad, maar ook diabetes hebt. Dit betekent dat het globale risico meer is dan de som van de twee afzonderlijke risicofactoren. Dit versterkt het belang van het nauwlettend volgen van uw medische toestand.

Vandaag heeft in België 1 volwassene op 10 diabetes, van wie 90 tot 95% diabetes type 2 heeft.
Diabetes type 2 kan door een \gezonde levensstijl voor meer dan de helft worden voorkomen.
Personen met diabetes type 2 hebben een 2 tot 4 maal hoger risico voor hart- en vaataandoeningen en minimaal 2/3 van de patiënten overlijden.

Oorzaken van diabetes type 2

Type 2-diabetes ontwikkelt zich meestal geleidelijk naarmate mensen ouder worden – vaak na de leeftijd van 40 jaar. Maar elk jaar krijgen steeds meer mensen de diagnose op een veel jongere leeftijd.

Het is nauw verbonden met:

Uw risico verminderen

U kunt uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 aanzienlijk verminderen door een gezonde levensstijl aan te houden en op een gezond gewicht te blijven.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw risico te verminderen:

Lees meer ...
  • actiever zijn (minder vaak en minder lang zitten)
  • eet een gezond, uitgebalanceerd dieet
  • uw gewicht in controle houden
  • niet roken
  • wees op de hoogte van uw familiegeschiedenis

Het goede nieuws is dat als u deze maatregelen toepast, niet alleen uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verkleind, maar ook dat u minder snel de conditie van uw hart en bloedsomloop verslechtert [email protected] – bovendien is het goed voor uw algemene mentaal en fysiek welzijn.

Daarnaast moeten we uw cholesterolgehalte maximaal verlagen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel medicijnen die je zullen helpen om de aanbevolen doelen te bereiken.

Met betrekking tot de controle van diabetes zijn er ook enkele nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld die niet alleen de glycemie beter onder controle houden, maar ook krachtige cardioprotectieve effecten hebben (bijv. SGLT2-remmers of GLP1-agonisten). Die medicijnen zullen het risico op overlijden met 25% verminderen en ook het risico op hartfalen zal afnemen. Uw arts zou met u moeten bespreken of u een goede kandidaat zou zijn voor die nieuwe geneesmiddelen.

Getuigenissen

Patient, Willy 75 jaar, kampt al van zijn jeugdjaren met belangrijke zwaarlijvigheid (gewicht schommelend tussen 120-130kg). Mede als gevolg van deze obesitas heeft hij suikerziekte en hoge bloeddruk ontwikkeld en werd zijn hart daardoor sterk belast ...

Lees meer ...

Dit kwam tot uiting via het optreden van ritmestoornissen (voorkamerfibrillatie) en van een belangrijke vochtopstapeling in de benen waarvoor meerdere plaspillen noodzakelijk waren. Sinds 2018 werd een nieuw product (SGLT2 inhibitor) opgestart en dank zij die medicatie is hij heel wat vocht kwijtgespeeld en is zijn gewicht goed geëvolueerd (uit de rode zone). Hij voelt zich veel beter, de bloeddruk en de suiker zijn perfect geregeld. Hij moet nog wel goed blijven letten op zijn voeding om zijn gewicht onder controle te houden.

De patient heeft aan de “lijve” ondervonden hoe sterk de wisselwerking is tussen diabetes en hartaandoeningen en dat een doeltreffende nieuwe behandeling van diabetes ook een zeer gunstig effect had op de hartbelasting.

Gérard is een 74-jarige patiënt die sinds 1990 diabetes heeft. Hij vecht al enkele jaren tegen zijn diabetes, maar vooral tegen zijn gewicht, waarvan hij weet dat het een verzwarende factor is. Jarenlang schommelde het rond de 103 kg.

Lees meer ...

Gérard lijdt aan hoge bloeddruk en het slaapapneusyndroom. Hij heeft ook dyslipidemie met duidelijke verhoging van triglyceriden, deels ook door gematigd alcoholconsumptie. Ondanks zijn aangepaste dieetinspanningen en het raadplegen van verschillende diëtisten, lukte het Gérard niet om af te vallen.

Hij kwam uit een familie van diabetici en zag zijn diabetes als onvermijdelijk. Met het jarenlange gebruik van metformin, aarzelde zijn endocrinoloog, om hem eerst insuline te geven, maar door de verhooogde gewichtstoename heeft zijn endocrinoloog dit toch doorgezet. Omdat hij zijn diabetes niet voldoende onder controle kon krijgen, kreeg hij een DPP4-remmer, waardoor zijn bloedsuikerprofiel snel verbeterde.

Na een aanvankelijke verbetering verslechtert zijn bloedsuikerprofiel echter weer. Gezien het hoge cardiovasculaire risico van deze patiënt en gezien zijn nierziekte (nierfunctiestoornis met microalbuminurie), werd besloten om een SGLT2-remmer aan zijn behandeling toe te voegen. De effecten zijn dan al snel indrukwekkend.

Geglyceerd hemoglobine daalt in drie maanden van 8% naar 6,3%. Gérard voelde zich al snel beter en viel af, wat nog nooit eerder was gebeurd. Hierdoor snurkt hij ook minder. Ook kon zijn cardioloog zijn antihypertensieve behandelingen afbouwen en verbeterde zijn lipidenprofiel aanzienlijk. Al met al voelt Gerard een duidelijke verbetering in zijn kwaliteit van leven en heeft hij het gevoel dat hij eindelijk de controle over zijn ziekte heeft overgenomen.