Hieronder lees je enkele testimonials waarbij wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten het welzijn van de patiënt verbeterd heeft.
1. Herman A. is 45 jaar en lijdt aan een erfelijke vorm van hypercholesterolemie,
waarbij een te hoog gehalte cholesterol in het bloed aanwezig is. Zijn vader is op jonge leeftijd gestorven aan een hartinfarct door te hoog cholesterol. Herman heeft een cholesterol van 350 mg% dat na streng dieet gezakt is tot 320 mg%. Het grote probleem is dat statines, een cholesterolverlagend medicament, hem spierpijnen bezorgen. Gelukkig krijgt hij nu nieuwe medicatie (PCSK9 inhibitoren), waardoor zijn cholesterol onder de 200mg% is gezakt en zijn spierklachten verdwenen zijn.
Herman voelt zich dankzij de nieuwe medicatie veel beter beschermd tegen nieuwe infarcten.
2. Maria L. is 85 jaar en alleenstaand.
Ze lijdt aan een mitraliskleplek, een hartklepaandoening, waardoor ze vaak erg kortademig is en dringend gehospitaliseerd moet worden. Het afgelopen jaar is ze hiervoor al zes keer opgenomen. Ook kan ze moeilijker voor zichzelf zorgen en overweegt de familie om haar te plaatsen in een rusthuis, wat ze zelf liever niet ziet gebeuren. De hartchirurgen vinden haar ook te oud om te opereren. Dankzij de MitraClip, een katheter techniek, kon het kleplek hersteld worden zonder openhartoperatie en was ze terug thuis na vier dagen.
Maria kan dankzij de nieuwe techniek met wat mantelzorg in haar eigen huis blijven wonen en hoeft sinds twee jaar niet meer naar het ziekenhuis met hartfalen.
3. Daniel C. is 66 jaar en neemt bloedverdunners voor zijn hartritmestoornis.
Deze bloedverdunners helpen klontervorming voorkomen en het risico op een hersenberoerte weg te nemen. De bloedverdunners zijn bij hem helaas erg moeilijk te regelen: ofwel is het bloed te dik met risico op klontervorming ofwel te dun en riskeert hij een bloeding. Hij moet wekelijks zijn bloed laten nakijken en de dosis aanpassen. Sinds kort zijn er nieuwe bloedverdunners waarmee wekelijkse bloednames niet meer nodig zijn: de bloedverdunning werkt namelijk heel stabiel. Daniel is hier zeer blij om.
De nieuwe bloedverdunners besparen hem heel wat bloedprikken en beschermen hem tegen klontervorming of bloedingen.
4 Agnes D. is 80 jaar en lijdt aan hartfalen door infarcten uit het verleden.
Haar pompfunctie is nog maar één derde van wat het vroeger was. Om klachten van hartfalen, zoals kortademigheid, onder controle te houden neemt ze medicatie en moet ze regelmatig op controle bij de cardioloog. Ze is ook al tweemaal opgenomen in het ziekenhuis met toenemende kortademigheid. Het vervoer naar de consultatie is voor haar altijd een zware klus. Sinds kort doet ze mee met een project van tele-monitoring. Dagelijks weegt ze zich en wordt haar bloeddruk en pols automatisch gemeten en doorgestuurd naar de kliniek en kunnen telefonisch medicatie aanpassingen doorgeven. Agnes moet dankzij de tele-monitoring veel minder op consultatie en heeft minder last van de beangstigde kortademigheid.
Telemonitoring is voor haar een zege!!